Savez sportova grada Zagreba broji zadnje dane

Savez sportova grada Zagreba je neprofitna organizacija koja se financira gradskim novcem i sada je pred gašenjem.

Vratimo li se malo u prošlost, politiku gašenja Saveza kao udruge napravio je Milan Bandić i osnovao je tada novu udrugu današnji Savez sportova grada. Razlog je bio vrlo jednostavan neposluh zaposlenika. Zaposlenici ugašenog saveza nisu htjeli predati svoja mjesta novim ljudima koje je želio postaviti Milan Bandić. Grad je obustavio financiranje Saveza, Savez više nije ima sredstava i po statutu se morao ugasiti. Odmah poslije gašenja grad Zagreb je osnovao novu udrugu Savez sportova grada Zagreba i novi ljudi su počeli raditi.

Sa vremenom je Savez sportova grada Zagreba postao stvarno nezavisna udruga koja brine o sportu u gradu Zagrebu.

Danas Savez sportova grada Zagreba treba postati ovisna udruga građana, jer kako drugačije shvatiti ukidanje potpore najboljim sportašima.

Neovisnost sporta o politici čini se nemoguća misija tako se i sada nastavlja niz. Koliko god se trudili maknuti i izbjeći politike pokojnog gradonačelnika sadašnja vlast je lošija kopija onoga što su žestoko kritizirali i tako pobijedili na lokalnim izborima.

Jedino što nisu lagali je da ih sport ne interesira, već samo kontrola novca u Udrugama za što su dobro obučeni u stranim centrima moći ili kako se neki vole hvaliti da su bili konzultanti u četrdesetak zemalja.

Savez sportova grada Zagreba i njegova funkcija

Znači svi sportovi koji su zastupljeni kao članice Saveza ulaze u program javnih potreba sa svojim programima tj. sufinanciranje preko satnica korištenja dvorana i sportskih borilišta.

Svaki Savez ima svoje zaposlenike koji imaju plaću. Prve osobe tako uređene udruge su tajnici.

Predsjednik svih tih Saveza bira se na Skupštini tajnim glasanjem dok se glavni tajnik bira javnim natječajem i potvrđuje ga i razrješava Upravni odbor na prijedlog natječajne komisije.

Tako uređena Udruga koja isključivo ovisi o financijama Grada i izglasavanjem proračuna gradske skupštine SKRBI o kategoriziranim sportašima.

Kada izostane skrb i neisplata materijalnih sredstava vrhunskim sportašima prestaje funkcija i svrha rada Saveza.

U Statutu piše da prestankom rada Saveza njegovu imovinu preuzima Grad Zagreb.

Pitanja za kraj?

Osniva li se nova Udruga koja će skrbiti o sportašima?

Hoće li imati nove predsjednike, tajnike, instruktore?

Hoće li biti podobna postojećoj gradskoj vlasti?

Imaju li Oni koji nemaju sport u svom programu tu snagu pretpostaviti sadašnjem Savezu svoje "paratijelo" i zagrebački sport približiti vrhunskim rezultatima?

A i odgovori

Agrameri nezavisna lista daju konkretna rješenja za sport i podršku neovisnim sportašima i trenerima. Rješenja su na ovim stranicama, treba ih samo pročitati i usvojiti ih na gradskoj ili državnoj razini.

Sportaši u Vašim rukama je također kemijska kojom zaokružite listiće na izborima. Ubuduće razmislite o opciji koja voli sport i smatra ga temeljem društva.

Savez sportova grada Zagreba blog slika