GDJE JE NESTAO ZAGREBAČKI SPORT, GDJE GA JE SAKRIO ON?

Zagrebački sport u cijelosti svoga dugogodišnjeg života izgleda dolazi svome kraju. Mnogi su ga od osamostaljenja gazili, uništavali i obezvređivali. On i oni koji su došli na vlast obećanjima da će se brinuti o Zagrebu i Zagrepčanima zadnji su koji zabijaju čavao u lijes umirućeg Zagrebačkog sporta.

Očekivali smo da pojedini bivši vrhunski sportaši na pobjedničkoj političkoj listi dignu svoj glas za Zagrebački sport, ali su oni izgleda zadovoljili svoje osobne potrebe i ne mareći za budućnost pridržavali čavao koje gradonačelnik lupa u lijes.

Odnos prema sportu je bijedan

Upozoravamo na neuravnoteženost financijskih sredstava za Program javnih potreba u sportu grada Zagreba.

Prije početka pandemije sredstva koja su ionako premala za Zagrebački sport iznosila su oko 165 mil. kn, te su rebalansom uslijed pandemije i nemogućnosti provođenja aktivnosti bila umanjena za 30 mil. kn.

Izglasavanjem proračuna za 2022.g. financijska sredstva za Program javnih potreba, dakle za sport (najviše zastupljene mlađe dobne kategorije, djeca) umanjena su za dodatnih 20 mil. kn. Takav podcjenjivački i bezobrazan proračun za Zagrebački sport iznosi 114,7 mil. kn.

Program javnih potreba u sportu grada Zagreba odnosi se na 66 sportskih saveza, zajedno sa šest saveza (osoba sa invaliditetom, gluhih, rekreacije, školskog i studentskog sporta) kojih ukupno čine oko 400 klubova preko 50 000 registriranih sportaša i 380 trenera. Znači ukupno smanjenje je 50 mil. kn u odnosu na godinu prije pandemije.

Natjecanja u 2022.g. odvijati će se po redovnim rasporedima, tako da očekujemo nemogućnost održavanja. Takvo nepoznavanje tematike vezane za sport mogu donijeti samo nesposobni, nestručni i oni koji ne razumiju što znači „zdrava nacija”.

Kako je rekao nedavno jedan naš trener „Ja sam vidio jako puno vrhunskih sportaša koji su postali rekreativci, ali nisam vidio niti jednog rekreativca koji je postao vrhunski sportaš“.

Proračun koji je usvojen po principu rekreacija je ispred sporta, iz fokusa je ispala ključna razvojna stavka, a to je:

Dječji Sport

Agrameri - nezavisna lista u svom izbornom programu za Zagrebački sport imaju razrađen program za besplatno bavljenje djece sportom.

Mogli su vladajući slobodno provesti pravu reformu i djecu osloboditi članarine u bilo kojem klubu u gradu. Mi bi im u tome pomogli, jer je zdravlje djece ispred svih ideologija, opredjeljenja i stranaka.

Ukoliko roditelj ima više djece, te uz to mora platiti opremu i putovanja nalazi se u problemu. Klubovi su osuđeni na članarine, a za članarine nemaju svi. Ubija se baza, jer treniraju samo oni koji imaju, a tih je sve manje.

Zelena vlast je stvarno zelena i ne prepoznaje trendove koji su svuda u svijetu skoro pa isti i daju rezultate. Ne mogu se u osnovnim školama od prvog do četvrtog razreda učiteljice baviti tjelovježbom, a politike gradske vlasti se žele temeljiti na školskom sportu. Klubovi su nosioci kvalitete i davanje igrača u reprezentaciju sa kojom se svi vole slikati kada dođe do rezultata.

Osvrnuli bi se na još jedan suludi projekt, vezan je za bivšu vlast, zove se Arena Zagreb za koju iz stavke proračuna za sport u 2022.g. odlazi 58,5 milijuna kuna. Događaji u Areni za slijedeću godinu: utakmica PPD Zagreb i Szeged, te 11 koncerata.

Možemo samo reći „bravo“, tim novcem su se mogle financirati članarine za zagrebačku djecu koja se žele baviti sportom.

Kultura u gradu dobiva višestruko više novaca od sporta, zato bi te koncerte trebalo financirati iz proračuna za kulturu.

U demokratskim društvima sportaši idoli

Samo zadnje da napomenemo, hrvatski sportaši su iznijeli najveću i najsnažniju promociju od 90-ih do danas i dalje,

MOŽEMO li znati zašto to uništavate?

Zagrebački sport Trešnjevka Dvorana Zagrebački sport Dvorana Trešnjevka